+45 25 78 01 96 alita@alita.dk
Vælg en side

Generation A4.

Hvem pokker har opfundet A4 formatet og hvem pokker har gjort det til en lov at alt skal formateres ind i A4 dokumenter?

Hvornår har du sidst fået en tegning af et barn? Jeg gætter på at formatet var A4, måske A3, eller A5, men helt sikkert var tegningen ikke cirkelformet, trekantet, skæv, stor som en væg eller lille bitte micro og hvor du skulle bruge lup eller ekstra kraftige læsebriller for overhovedet at kunne se tegningen.

På en eller anden mystisk måde har vi formået at låse børns kreativitet fast i et A4 format. Det er ikke kun synd for vores oplevelse af børnenes kreativitet, det er også stærkt begrænsende for børnenes udvikling af deres kunstneriske kompetencer.

Prøv at gå en tur på Statens museum for kunst, Arken, Aros eller andre kunsthuse, og tæl hvor mange af værkerne der har et A4 format. Jeg lover dig for at du er ualmindelig heldig hvis det lykkedes dig at finde bare et eneste værk i størrelse A4.

Hver eneste gang jeg selv besøger kunstudstillinger og kunstmuseer rammes jeg af kæmpe glæde over de skæve formater. De bittesmå, de kæmpestore. En kæmpe glæde over at kunstnere ikke lader sig begrænse. Det er en kunst i sig selv. Det skal vi lære børnene.